Image Alt

Ons verhaal

Over Ons

Kaboom Animation Festival is de enige plek die je nodig hebt voor het allernieuwste en -beste uit de animatiewereld. Kaboom komt iedereens animatiebehoeften tegemoet – ja, zelfs die van jou, jij geweldige weirdo – want ons aanbod varieert van kleurrijke verhalen voor het hele gezin tot verbluffende experimentele arthouse.

In 2021 verhuist ons geliefde Kaboom Animation Festival naar maart. Daarom organiseren we een boetiekeditie van het festival in november 2020, gevolgd door een volledige editie in het voorjaar van 2021. We zijn hier helemaal klaar voor en kunnen niet wachten om je op Kaboom Animation Festival te verwelkomen!

Missie

Wat is Kaboom?

Dat zijn wij! Leuk je te ontmoeten. Simpel gezegd: Kaboom is verzot op animatie. We ademen het, en we verslinden het alsof het een onbewaakte zak koekjes is. Bij Kaboom zien we animatie niet als een filmgenre: het is meer dan film. Het is een verbijsterend divers medium dat zoveel meer te bieden heeft dan alleen aambeelden die op coyotes vallen. Om dat wereldkundig te maken organiseren we Kaboom Animation Festival, een progressief en inclusief festival dat animatie centraal stelt. In al haar geuren en kleuren. Het is de plek waar we auteurs aanmoedigen om ons uit onze comfortzone te sleuren met kunst die ons aan het denken zet, design dat ons verbluft en experimenteel werk dat ons uit de tent lokt.

Wat vinden jullie precies zo geweldig aan animatie? Het lijkt wel alsof jullie er opvliegers van krijgen.

Animatie kan zoveel met je doen. Animatie kan zenuwslopend zijn maar ook opbeurend, schrijnend en hilarisch. Het kan je hart breken of je een spier laten verrekken van het lachen. Ja, animatie is entertainment, maar het kan ook gevoelige onderwerpen tackelen en zelfs je vooroordelen onderuit halen. Animatie kan het allemaal. Pfoe, hebben jullie het ook zo heet?

Als je zoveel van animatie houdt, dan ga je er toch lekker mee trouwen?

Nou, dat hebben we geprobeerd, maar het gemeentehuis werkte niet mee.

En hoe zit het met dat festival waar jullie het over hadden?

Kaboom Animation Festival is de plek waar de nieuwste en beste animatieproducties hand in hand gaan. Het is de plek waar we onze explosieve passie voor animatie onder de aandacht brengen, en waar we proberen bescheiden te blijven over onze gigantische kennis ervan. Ons doel? Makers (zowel groentjes als doorgewinterd talent) voorzien van het platform dat ze verdienen, en jou de crème de la animatiecrème voorschotelen. Denk aan humor, kunst, ontzag en bewondering, op het witte doek en erachter, en voor elke generatie wat. Door middel van ons themaprogramma proberen we je ook te laten nadenken over grotere maatschappelijke kwesties—maar zonder belerend vingertje, want we zijn curators, geen dominees.

Wacht eens even, dat lijkt verdacht veel op wat KLIK en HAFF het afgelopen decennium hebben gedaan. Plagiaat! Ik bel de politie.

Kaboom is eigenlijk het liefdeskind van deze twee animatiefestivals! In 2019 realiseerden KLIK Amsterdam Animation Festival en Holland Animation Film Festival zich dat hun onderlinge verschillen ingezet konden worden om elkaar aan te vullen en elkaar de toekomst in te lanceren. We besloten de handen ineen te slaan en aan ons gedeelde, vooruitstrevende doel te werken: een gloednieuw animatiefestival dat alles heeft. Een jaarlijks evenement waar professionals en fans elkaar ontmoeten, elkaar inspireren en van de nieuwste en beste animatie kunnen genieten, terwijl tegelijkertijd de groei van de Nederlandse animatiesector wordt gevierd.