MAAK KENNIS MET DE JURY 2023

INTERNATIONAL COMPETITION JURY

TERRIL CALDER | REGISSEUR | CANADA

De multidisciplinaire Canadese Métis-artiest Terril Calder is geboren Fort Frances, Ontario, en woont momenteel in Toronto. Haar huidig werk bestaat vooral uit stop-motionprojecten die ze zelf schrijft, regisseert, ontwerpt en animeert, maar Calder heeft ook een uitgebreide achtergrond in performance kunst, beeldende kunst en mediakunst. Ze is een van de oprichters van het 7a*11d International Festival of Performance Art, waar ze tentoonstellingen cureert. Haar films werden al vertoond op grote festivals.

LESLIE EZEH | ASSOCIATE DIRECTOR BIJ ASIFA-HOLLYWOOD | VERENIGDE STATEN

Leslie Ezeh is al sinds 2017 medewerker bij ASIFA-Hollywood en is er momenteel Associate Director. Ze is tevens de oprichter en voorzitter van Legends Animated, een 501c3 non-profit animatiebedrijf dat samenwerkingsmogelijkheden biedt om onafhankelijke animatie te creëren die zowel intrigerend als impactvol is. Leslie ondersteunt met veel passie de animatie-community via beide organisaties, en door op te treden als jurylid bij animatiefestivals en -programma’s.

THEODORE USHEV | REGISSEUR | BULGARIJE, CANADA

De in Bulgarije geboren Theodore Ushev maakte eerst naam als posterartiest in zijn geboorteland vooraleer hij zich in 1999 in Montreal vestigde. Daar ging Ushev aan de slag in de multimedia-industrie en vond hij vervolgens een vruchtbare creatieve bodem bij de National Film Board of Canada, waar hij tot nu toe al meer dan tien films maakte, waaronder Lipsett Diaries (2010), over het getroebleerde leven van Arthur Lipsett en diens werk, en de Oscargenomineede kortfilm Blind Vaysha (2016).

DOC AND DUTCH COMPETITION JURY

DIANE OBOMSAWIN | REGISSEUR | CANADA

Diane Obomsawin, alias Obom, is een cartoonist en animator uit Montreal. Haar stripverhalen zijn in het Frans verschenen bij L’Oie de Cravan en in het Engels bij Drawn & Quarterly. Ze heeft al enkele onafhankelijke animatiefilms geregisseerd, plus zeven auteursfilms voor de National Film Board of Canada. Haar films zijn vertoond op festivals, zowel in Canada als wereldwijd, en hebben haar prestigieuze prijzen opgeleverd, zoals de Grand Prize for Independent Short Animation op het Ottowa International Animation Festival in 2017.

LEYLA ALI | ILLUSTRATOR | AZERBEIDZJAN, NEDERLAND

Leyla is geboren en getogen in Azerbeidzjan (Bakoe), studeerde grafische vormgeving aan de Azerbaijan State University of Art en behaalde haar tweede bachelor aan de Hogeschool voor de Kunst Utrecht als illustrator. Sindsdien werkt ze aan verschillende projecten als multidisciplinair kunstenaar. De laatste jaren richt ze zich vooral op illustratie en visuele vormgeving. Haar hobby’s zijn het tatoeëren van figuurtjes op valse huid en het leren creëren van 3D-personages in Blender. Wanneer ze de tijd vindt, tekent ze in een van haar honderd schetsboeken die rondslingeren.

FERNANDO GALRITO | ARTISTIC DIRECTOR VAN MONSTRA LISBON ANIMATED FILM FESTIVAL | PORTUGAL

Fernando Galrito is geboren in Samora Correia (Portugal) en volgde lessen Cinema, Animatie, Video en Theater. Hij studeerde af in Antropologie, heeft een Master in Cultuur, Communicatie en Nieuwe Technologieën, en werkt momenteel aan zijn doctoraat ‘Animation, from the screen to the stage to the Gallery’. In 2000 richtte hij het MONSTRA Lisbon Animated Film Festival op. Sinds dat jaar doceert hij ook Animation en Artistic Interdisciplinary Projects aan de Superior School of Design and Art ESAD.CR in Portugal.

VR JURY

JUERGEN HAGLER | CURATOR VAN HET ARS ELECTRONICA ANIMATION FESTIVAL | OOSTENRIJK

Dr. Juergen Hagler is academisch onderzoeker en curator op het raakvlak van animatie, game en mediakunst. Hij studeerde kunstonderwijs, experimentele visuele vormgeving en culturele studies aan de University of Art and Design in Linz (Oostenrijk). Momenteel is hij professor Computer Animation en Media Studies en het hoofd van de bacherlor- en masteropleiding Digital Arts aan de University of Applied Sciences Upper Austria, Hagenberg Campus. Sinds 2014 is hij mede-hoofd van de onderzoeksgroep Playful Interactive Environments die onderzoek doet naar nieuwe en natuurlijke vormen van interactie en het gebruik van speelse mechanismen om specifieke gedragspatronen aan te moedigen.

MAARTEN ISAÄK DE HEER | VR-REGISSEUR | NEDERLAND

Maarten Isaäk de Heer is een in Berlijn gevestigde new media-artiest. Hij studeerde interdisciplinaire kunst aan de Academie Minerva in Groningen. Zijn bekroonde werken variëren van installaties van geanimeerde schilderijen, 360°-werken, Fulldome, VR, lenticulaire print tot geanimeerde wildlife documentaires. In 2020 richtte hij Menetekel Film op, een productiehuis met een focus op slechte voortekenen. Momenteel laat hij dode dieren weer leven in virtuele omgevingen, een lopend project dat de Filmfund Doclab Interactive Grant 2022 won.

NATASHA GREENHALGH | MEDEOPRICHTER EN CREATIVE DIRECTOR VAN NXT MUSEUM | NEDERLAND

Natasha Greenhalgh is medeoprichter en Creative Director van het Amsterdamse Nxt Museum, de thuis voor new media art in Nederland, waar ze haar passie voor kunst, technologie en geluid samenbrengt. Gedreven door het creëren van nieuwe realiteiten, is Natasha obsessief bezig met het verkennen van nieuwe creatieve tools, narratieven en samenwerkingen. Natasha heeft gestudeerd aan het Chelsea Art College en is getraind in Spatial Design – dit drijft haar interesse in hoe Nxt zijn dynamische ruimte zo effectief mogelijk kan gebruiken om de obsessie met de toekomst te communiceren.