Image Alt

Ons verhaal

Over ons

Kaboom Animation Festival is de hemel op aarde voor alles en iedereen die een hart heeft voor animatiefilm. Van vlijmscherpe en überinventieve experimentele arthouse tot kleurrijke verhalen voor jong en oud; Kaboom serveert animatielekkernijen voor elk levend wezen. Zelfs voor de grootste weirdos onder ons! 

In 2023 zal Kaboom Animation Festival plaatsvinden van 24-29 maart in Utrecht en 30 maart – 2 april in Amsterdam (en online!).  

Missie

Wat is Kaboom? 

Simpel, dat zijn wij! Leuk je te ontmoeten. De essentie: Kaboom houdt van animatie. We leven en ademen het. We verslinden het als een onbewaakt zakje snoep. Bij Kaboom geloven we dat animatie niet enkel een filmgenre is; het is veel meer dan dat. Het is een verbijsterend divers medium dat zoveel meer biedt dan aambeelden die op coyotes vallen. En omdat we dit van de daken willen schreeuwen, hebben we Kaboom Animation Festival opgericht, een progressief en inclusief festival in Nederland dat animatie in al haar glorieuze vormen viert. Het is ook de plek waar we filmauteurs aanmoedigen om jan en alleman uit zijn comfortzone te halen door hun overweldigende en bevragende kunst te presenteren.

 Hoe zit het met dat festival waar je het over had? 

Kaboom Animation Festival is een warmhartige thuis voor iedereen die dol is op animatiefilm. Het is een plaats waar we met Kaboom onze tomeloze passie voor animatie kwijt kunnen en waar we op bescheiden wijze onze gigantische kennis delen. Het ultieme doel? Animatoren (zowel doorgewinterd talent als vers-van-de-pers-animatiefilmmakers) het platform bieden dat ze verdienen en jou de crème da la crème serveren van de animatiefilmwereld. We willen de meest experimentele arthouse combineren met pak toegankelijke, kleurrijke verhalen voor het hele gezien. Denk aan verbazing, ontzag, verwondering, plezier… Kunst. Op, voor, achter en naast het grote witte doek. En voor alle generaties. Met ons jaarlijkse themaprogramma proberen we je ook aan het denken te zetten over actuele kwesties die in de maatschappij spelen – en dat niet door je de les te spellen, want we zijn curatoren, geen prekers.  

Waarom raken jullie zo opgewonden van animatie? 

Omdat animatie ontelbaar veel dingen kan teweegbrengen. Animatie kan angst inboezemen, kan inspirerend werken. Animatiefilms kunnen laten huiveren of net laten bulderlachen. Ze kan je hart breken of je buikspieren in een kramp laten schieten door hilariteit. Ja, animatie is een vorm van entertainment, maar kan ook gevoelige onderwerpen aankaarten en je vooroordelen uitdagen. Dat kan animatie allemaal. Ligt het aan ons of is het hier net heel opwindend geworden? 

Wacht even, dat klinkt een beetje als wat KLIK en HAFF deden. Moet ik de plagiaatpolitie bellen? 

Kaboom Animation Festival is dan ook het liefdeskind van deze twee animatiefilmfestivals. In 2019 beseften KLIK Amsterdam Animation Festival en Holland Animation Film Festival (HAFF) dat hun verschillen gebruikt konden worden om elkaar aan te vullen. En dus smolten ze samen en namen ze een vlucht naar de toekomst. Een gloednieuw animatiefilmfestival – dat werkelijk alles kon bieden – was geboren! 

Tijdlijne

 1. Holland Animation Film Festival

  Eerste editie van HAFF

  In 1985 vindt in het oude centrum van Utrecht de eerste editie plaats van Holland Animation Film Festival (HAFF). Vanaf 2009 zou het een jaarlijks evenement worden. Het festival biedt een (inter)nationaal platform voor animatie. Bovendien is het een ontmoetingsplaats en inspiratiebron voor animatieprofessionals, aanstormend talent en fans. HAFF vertoont de nieuwste projecten, organiseert competities en presenteert thematische programma’s, retrospectieves, talkshows, masterclasses, debatten en een educatief programma. Er zijn internationale competities voor langspeelfilms, kortfilms, studentenfilms, films voor leeftijd 8+ en webfilms. Er is ook een competitie speciaal voor Nederlandse animatie. 

 2. KLIK Amsterdam Animation Festival 2007

  Eerste editie van KLIK

  De stichting KLIK is een nationale en internationale kracht in subversieve animatie. Met het festival als vlaggenship, brengt KLIK zijn passie voor en kennis van animatie naar een breed publiek. Het festival vermaakt niet alleen zijn bezoekers met elk jaar veranderende thema’s, maar probeert hen ook aan het denken te zetten over prangende kwesties die spelen in de maatschappij. Tegelijk fungeert KLIK als platform, kenniscentrum en katalysator voor de sector.  

   

  KLIK behandelt animatie als een onafhankelijke kunstvorm in plaats van een filmgenre en wil het medium animatie – in de breedste zin van het woord – toegankelijk maken voor een breder publiek via frisse, opwindende manieren om zo de emancipatie van animatie als een volledig op zichzelf staande kunstvorm te stimuleren. Dat doet het met het festival én met een groot aantal andere activiteiten doorheen het jaar. KLIK zou uitgroeien tot een merk met internationale allure en bereik. De activiteiten brengen gelijkgestemde zielen smanen en creëren een nog altijd groeiende gemeenschap van animatieprofessionals en -liefhebbers.  

 3. KLIK x HAFF = KABOOM

  Eerste editie van Kaboom Animation Festival

  Awardwinnaars Kaboom 2019

  JURY AWARDS

  Best Short
  I’m Going Out For Cigarettes by Osman Cerfon

  Best Student Short (Powered by Cartoon Network)
  Sounds Good by Sander Joon

  Best Commissioned Short
  The Story of François & Amélie by Douwe van der Werf

  Best Experimental Short
  Don’t Know What by Thomas Renolder

  Best Documentary Short
  Saigon Sur Marne – Aude Ha Leplège

  Best Dutch Short
  Human Nature by Sverre Fredriksen

  Best Music Video
  Tatran – White Lies by Shahaf Ram

  AUDIENCE AWARDS

  Best Virtual Reality
  The Line by Ricardo Laganaro

  Best Feature Kids
  Kapitein Morten en de Spinnenkoninging [Captain Morten and the Spider Queen] by Kaspar Jancis

  Best Feature
  The Swallows of Kabul by Zabou Breitman & Eléa Gobbé-Mévellec

  Best Short
  Memorable by Bruno Collet

  Best Short Kids 3+
  Knofje – Voorzichtig [Huggleboo – Careful] by Anneke de Graaf

  Best Short Kids 3+
  Zibilla by Isabelle Favez

  Best Short Kids 6+
  Draak Dries [Zog] by Max Lang, Daniel Snaddon

  Best Short Kids 9+
  Hors Piste by Léo Brunel, Loris Cavalier, Camille Jalabert & Oscar Malet

   

  > See the full selection here