International Competition Jury

TERRIL CALDER | REGISSEUR | CANADA

De multidisciplinaire Canadese Métis-artiest Terril Calder is geboren Fort Frances, Ontario, en woont momenteel in Toronto. Haar huidig werk bestaat vooral uit stop-motionprojecten die ze zelf schrijft, regisseert, ontwerpt en animeert, maar Calder heeft ook een uitgebreide achtergrond in performance kunst, beeldende kunst en mediakunst. Ze is een van de oprichters van het 7a*11d International Festival of Performance Art, waar ze tentoonstellingen cureert. Haar films werden al vertoond op grote festivals.

LESLIE EZEH | ASSOCIATE DIRECTOR BIJ ASIFA-HOLLYWOOD | VERENIGDE STATEN

Leslie Ezeh is al sinds 2017 medewerker bij ASIFA-Hollywood en is er momenteel Associate Director. Ze is tevens de oprichter en voorzitter van Legends Animated, een 501c3 non-profit animatiebedrijf dat samenwerkingsmogelijkheden biedt om onafhankelijke animatie te creëren die zowel intrigerend als impactvol is. Leslie ondersteunt met veel passie de animatie-community via beide organisaties, en door op te treden als jurylid bij animatiefestivals en -programma’s.

THEODORE USHEV | REGISSEUR | BULGARIJE, CANADA

De in Bulgarije geboren Theodore Ushev maakte eerst naam als posterartiest in zijn geboorteland vooraleer hij zich in 1999 in Montreal vestigde. Daar ging Ushev aan de slag in de multimedia-industrie en vond hij vervolgens een vruchtbare creatieve bodem bij de National Film Board of Canada, waar hij tot nu toe al meer dan tien films maakte, waaronder Lipsett Diaries (2010), over het getroebleerde leven van Arthur Lipsett en diens werk, en de Oscargenomineede kortfilm Blind Vaysha (2016).

Documentary and Dutch Jury

DIANE OBOMSAWIN | REGISSEUR | CANADA

Diane Obomsawin, alias Obom, is een cartoonist en animator uit Montreal. Haar stripverhalen zijn in het Frans verschenen bij L’Oie de Cravan en in het Engels bij Drawn & Quarterly. Ze heeft al enkele onafhankelijke animatiefilms geregisseerd, plus zeven auteursfilms voor de National Film Board of Canada. Haar films zijn vertoond op festivals, zowel in Canada als wereldwijd, en hebben haar prestigieuze prijzen opgeleverd, zoals de Grand Prize for Independent Short Animation op het Ottowa International Animation Festival in 2017.

LEYLA ALI | ILLUSTRATOR | AZERBEIDZJAN, NEDERLAND

Leyla is geboren en getogen in Azerbeidzjan (Bakoe), studeerde grafische vormgeving aan de Azerbaijan State University of Art en behaalde haar tweede bachelor aan de Hogeschool voor de Kunst Utrecht als illustrator. Sindsdien werkt ze aan verschillende projecten als multidisciplinair kunstenaar. De laatste jaren richt ze zich vooral op illustratie en visuele vormgeving. Haar hobby’s zijn het tatoeëren van figuurtjes op valse huid en het leren creëren van 3D-personages in Blender. Wanneer ze de tijd vindt, tekent ze in een van haar honderd schetsboeken die rondslingeren.

FERNANDO GALRITO | ARTISTIC DIRECTOR VAN MONSTRA LISBON ANIMATED FILM FESTIVAL | PORTUGAL

Fernando Galrito is geboren in Samora Correia (Portugal) en volgde lessen Cinema, Animatie, Video en Theater. Hij studeerde af in Antropologie, heeft een Master in Cultuur, Communicatie en Nieuwe Technologieën, en werkt momenteel aan zijn doctoraat ‘Animation, from the screen to the stage to the Gallery’. In 2000 richtte hij het MONSTRA Lisbon Animated Film Festival op. Sinds dat jaar doceert hij ook Animation en Artistic Interdisciplinary Projects aan de Superior School of Design and Art ESAD.CR in Portugal.

VR Jury

JUERGEN HAGLER | DIRECTOR VAN HET ARS ELECTRONICA ANIMATION FESTIVAL | OOSTENRIJK

Dr. Juergen Hagler is academisch onderzoeker en curator op het raakvlak van animatie, game en mediakunst. Hij studeerde kunstonderwijs, experimentele visuele vormgeving en culturele studies aan de University of Art and Design in Linz (Oostenrijk). Momenteel is hij professor Computer Animation en Media Studies en het hoofd van de bacherlor- en masteropleiding Digital Arts aan de University of Applied Sciences Upper Austria, Hagenberg Campus. Sinds 2014 is hij mede-hoofd van de onderzoeksgroep Playful Interactive Environments die onderzoek doet naar nieuwe en natuurlijke vormen van interactie en het gebruik van speelse mechanismen om specifieke gedragspatronen aan te moedigen.

MAARTEN ISAÄK DE HEER | VR-REGISSEUR | NEDERLAND

Maarten Isaäk de Heer is een in Berlijn gevestigde new media-artiest. Hij studeerde interdisciplinaire kunst aan de Academie Minerva in Groningen. Zijn bekroonde werken variëren van installaties van geanimeerde schilderijen, 360°-werken, Fulldome, VR, lenticulaire print tot geanimeerde wildlife documentaires. In 2020 richtte hij Menetekel Film op, een productiehuis met een focus op slechte voortekenen. Momenteel laat hij dode dieren weer leven in virtuele omgevingen, een lopend project dat de Filmfund Doclab Interactive Grant 2022 won.

NATASHA GREENHALGH | MEDEOPRICHTER EN CREATIVE DIRECTOR VAN NXT MUSEUM | NEDERLAND

Natasha Greenhalgh is medeoprichter en Creative Director van het Amsterdamse Nxt Museum, de thuis voor new media art in Nederland, waar ze haar passie voor kunst, technologie en geluid samenbrengt. Gedreven door het creëren van nieuwe realiteiten, is Natasha obsessief bezig met het verkennen van nieuwe creatieve tools, narratieven en samenwerkingen. Natasha heeft gestudeerd aan het Chelsea Art College en is getraind in Spatial Design – dit drijft haar interesse in hoe Nxt zijn dynamische ruimte zo effectief mogelijk kan gebruiken om de obsessie met de toekomst te communiceren.

Guests

Mariana Guerreiro Ferreira | Artist in residence

Mariana Ferreira is een Portugese multidisciplinaire kunstenaar uit Lissabon die momenteel werkt als freelance animator en grafisch ontwerper. Haar interesse in animatie groeide toen ze haar Bachelor in design deed. Haar project ‘Lessons in the Kitchen’ begon tijdens haar Erasmuservaring in België, waar ze haar allereerste stop-motionkortfilm regisseerde en animeerde: Pobre Antonio. Mariana Guerreiro Ferreira’s residentie wordt ondersteund door het European Festivals Fund for Emerging Artists – EFFEA, medegefinancierd door de Europese Unie.

Tomm Moore | MEDEOPRICHTER EN CREATIVE DIRECTOR VAN CARTOON SALOON

Doorheen de jaren heeft medeoprichter Tomm Moore bij Cartoon Saloon gewerkt als regisseur, art director, storyboarder, animator en illustrator voor verschillende projecten van de studio. Tomm heeft drie universeel gelauwerde langspelers geregisseerd. Alle drie werden ze genomineerd voor de Oscar voor Beste Animatiefilm: The Secret of Kells in 2010, Song of the Sea in 2015 en Wolfwalkers in 2021. Die laatste – samen geregisseerd met Ross Stewart – ontving verschillende belangrijke prijzen van critici, zoals de LAFCA Award en de NYFCC Award, evenals nominaties voor een Golden Globe en een Bafta. De film won de prijs voor Beste Regisseur en Beste Onafhankelijke Film op de Annie Awards in 2021.

Veronica Martiradonna | Tattoo artist

Veronica Martiradonna (19/06/1997) is een Italiaanse animator en tattoo artist. Haar eerste film, Underwater Love, werd bekroond op festivals als Kaboom, Annecy en ITFS. Momenteel werkt ze aan een kortfilm, Supersilly, geproduceerd door Sacreblue (Frankrijk) en gecoproduceerd door ARTE.

Jürgen Haas | Animation Luzern (School)

Jürgen Haas studeerde kunstonderwijs en grafische vormgeving aan de Academie voor Schone Kunsten in Stuttgart. In 1989 richtte hij Studio Film Bilder op, die zich toen voornamelijk focuste op het regisseren van muziekvideo’s en reclamespots. In 1999 stapte hij in de wereld van musea en beurzen, waar hij communicatieoplossingen ontwierp op het raakvlak van media en ruimte, maar hij bleef tot 2020 reclamefilmpjes maken. Hij doceerde aan de Bauhaus Universiteit in Weimar, aan de Filmakademie Baden-Württemberg, en sinds 2005 aan de Lucerne School of Art and Design. Sinds 2014 is hij hoofd van de BA-opleiding Animatie.

Chris Robinson | Artistic Director van Ottawa International Animation Festival (OIAF)

Chris Robinson is de auteur van meer dertien boeken, de scenarist van de bekroonde kortfilm Lipsett Diaries (2010) en de Artistiek Directeur van het Ottawa International Animation Festival (OIAF). In 2020 ontving hij op Animafest Zagreb de prijs voor Outstanding Contribution to Animation Studies. In 2022 werd hij geëerd met de Prix Rene Jodoin voor zijn bijdrage aan de Canadese animatie en werd hij “een van de meest originele stilisten en provocatieve experts in de geschiedenis van de animatiefilm” genoemd.

Mina Lee | Assistant Producer & Content Manager bij E.D. FILMS

Mina Lee is Assistant Producer & Content Manager bij E.D. FILMS, een multidisciplinaire animatiestudio in Canada. Ze heeft zich gespecialiseerd in filmanalyse rond publiek in relatie met de praktijken van de kunstenaar; ze ondersteunt de producties van de studio en staat in voor de distributiestrategieën. Dankzij haar distributiecampagnes kregen heel wat films erkenning op internationale festivals als Annecy en Chicago International Children Film Festival. Mina is ook betrokken in de filmfestivalscene door verschillende activiteiten, zoals het zetelen in jury’s. Ze heeft een M.A. in Communicatie met een onderzoek die focuste op de digitale content in films en de sociologische impact daarvan op de kijker.

Joseph Wallace | BAFTA Cyrmu-genomineerde regisseur

Joseph Wallace is een BAFTA Cyrmu-genomineerde regisseur, Schrijver en producer. Zijn werk wordt vertoond op festivals over de hele wereld en viel al meerdere malen in de prijzen. Meerdere van zijn producties hebben het al geschopt ot Vimeo Staff Picks. Zijn geprezen muziekvideo voor Sparks kreeg een vervolg in animatiesequenties in Edgar Wrights documentaire The Sparks Brothers die in première ging in Sundance. Wallaces segmenten werden door Mark Kermode van The Guardian omschreven als “duistere wonderen”. De nieuwste film van Joseph Wallace, Salvation Has No Name, ging in première op Edinburgh Film Festival 2022 en won de Grand Prix voor Beste Regisseur op Animagie in Brazilië.

Somto Ajuluchukwu | Regisseur / Producent & Entertainment Executive

Somto Ajuluchukwu is een geprezen maar nog steeds opkomende animatiefilmmaker en -producent & entertainment executive, en oprichter van Vortex Studios, een animatie- en comic book-studio. Hij begon zijn carrière als filmmaker in 2014 en heeft sindsdien meerdere kortfilms en geanimeerde muziekvideo’s geregisseerd en geproduceerd voor Afrobeat-sterren (REMA, WIZKID) en internationale acts (BRENT FAIYAZ en WALSHY FIRE – Major Lazer). Eind 2017 lanceerde hij C3 Africa (Creative Content Conference), Nigeria’s eerste contentmarkt die dient als ontmoetingsplaats voor internationale bedrijven die Nigeriaanse content willen ontdekken en kopen. In 2021 won hij zijn eerste animatiefilmaward op het NAICCON Film Festival.

Chris Garbutt | Cartoonist, illustrator, regisseur, schrijver, en producent

Chris Garbutt werkt in de animatie-industrie voor TV, speelfilms en commercials, en dat in verschillende rollen – van creëren, show-running, executive producen, schrijven, regisseren en art directing, tot storyboarding, character design en background design. Samen met Rikke Asbjoern is hij het brein achter de Netflix- en Nickelodean hitserie Pinky Malinky. Het duo is bovendien net klaar met de productie van We Lost Our Human, een gloednieuwe epische interactieve special voor Netflix. Chris heeft een passie voor comics en storytelling. Hij is verliefd op het creëren van nieuwe werelden en personages die vaak ontstaan uit krabbels op post-itjes.

Rikke Asbjoern | Creator, Schrijver, regisseur

Rikke Asbjoern is al van jongs af aan gepassioneerd door cartoons. In 1997 werd ze een van de jongste studenten die begon aan de Animation Workshop in Viborg in Denemarken. Na haar afstuderen in 1999 verhuisde ze naar Londen om te beginnen tekenen voor de kost. Sindsdien heeft ze een grote hand in heel wat commercials, muziekvideo’s, kortfilms en langspeelfilms, als animator, supervising animator, regisseur, storyboardartiest en coregisseur. Samen met Chris Garbutt is ze het brein achter de populaire Netflix- en Nickelodeonserie Pinky Malinky. Het duo heeft net de productie afgerond van We Lost Our Human, een nieuwe interactieve special voor Netflix.

Bruce Alcock | Creative Director

Bruce Alcock is al meer dan drie decennia regisseur en creative director. Zijn films, tv-series, interactief werk en honderden reclamespots hebben al wereldwijd lof toegezwaaid gekregen. Zijn gevarieerd oeuvre omvat onder meer films, een muzikale serie voor kleuters, een PBS hybrid narrative drawing app en een interactief NFB-project. Alcock is medeoprichter van drie animatiestudio’s: Cuppa Coffee (Toronto), Tricky Pictures (Chicago) en Global Mechanic (Vancouver). Als experimenteel kunstenaar werkt hij graag met een mix van alle fsyieke en digitale technieken. Alcock houdt ervan om commerciële en artistieke productiestromen te mengen, waarbij hij professionaliteit en creatieve overgave combineert om ware originaliteit te bekomen.

Daniella Gallegos | Content Acquisition Director bij Tribes Media & Editor-in-Chief van GLITCH

Danielle werkt momenteel vanuit Bercelona en heeft meer dan 15 jaar ervaring op het gebied van kunst en technologie. Ze maakt content en schept ervaringen voor animatie, muziek en digitical culture-festivals en voor live entertainment-festivals. Ze is Content Acquisition Director bij Tribes Media, een Latijns-Nederlandse startup gespecialiseerd in de ontwikkeling van niche streamingplatformen, en hoofdredacteur van GLITCH, het eerste streamingplatform op abbonementsbasis dat zich volledig richt op animatie voor een niet-kinderpubliek.

Ansgar Maßmann | Creative director

Ansgar Maßmann begon zijn carrière als freelancer in illustratie, tekenen en animatie in 2013. In 2017 startte hij zijn eigen animatiestudio, waar hij nog steeds werkt als regisseur. Zijn samenwerking met Toon Boom Software begon in 2018, waarbij hij instructiecontent voor het bedrijf produceerde. Sinds 2021 ontwikkelt hij het Toon Boom-netwerk van studio's en scholen in Duitsland, Oostenrijk, Nederland en Scandinavië en helpt hij studio's en scholen om Toon Boom Animatietools in hun Animation Pipelines te gebruiken in hun onderwijscurriculum.

Feliciana Délcia Guia | Manager, ondernemer en activist

Feliciana Délcia Guia – of onder haar artiestennaam, Meduza MC – is een in Angola geboren manager, ondernemer en activist met een diploma in Economie en Bedrijfsbeheer, met een uitbreiding in Banking Consulting. Toen ze 12 was begon ze poëzie en songteksten te schrijven. Op haar zestiende begon ze een carrière als MC, freelancer en rapper. Intussen geniet ze nationale en internationale bekendheid. Ze werkte mee aan de film Nayola en leende haar stem aan een van de hoofdpersonages, Yara.

Maral Mohammadian | Producer bij Animation & Interactive Studio van de National Film Board of Canada

Maral Mohammadian is producent bij de gerenommeerde Animation & Interactive Studio van de National Film Board of Canada. Ze heeft meer dan dertig bekroonde kortfilms geproduceerd, zoals The Weatherman and the Shadowboxer (van Randall Okita) en Deyzangeroo (van Ehsan Gharib). Maral hielp mee aan de ontwikkeling van enkele van Canada’s grootste opkomende talenten via het NFB-programma Hothouse. Naast films produceert ze ook interactieve projecten zoals Paloma Dawkins’ veelgeprezen VR-werk Museum of Symmetry.

Phil Lafrance | Medeoprichter van Jam Filled Entertainment en Creative Director van Jam Filled Originals

Phil is een van de oprichters van Jam Filled Entertainment en Creative Director van Jam Filled Originals. Phil begon zijn carrière met het designen van geanimeerde videogames en maakte dan de sprong naar televisieanimatie. Hij werkt als character designer, storyboard artist, show creator, regisseur, uitvoerend producent en showrunner. Phil verkocht al twee series en is onvermoeibaar bezig het het creëren van nieuwe IP’s voor een steeds veranderende markt.

José Miguel Ribeiro| Regisseur, Illustrator, Leraar

José Miguel Ribeiro (1966, Amadora, Portugal) is regisseur, illustrator, leraar en vader. In 1992 studeerde hij af aan de Kunstuniversiteit van Lissabon (ESBAL) met een diploma in Plastische kunsten - Schilderen. In 2000 ontving hij met zijn 25 minuten durende film ``The Suspect`` de Cartoon D'Or, en twee jaar later financierde hij in samenwerking met Ana Carina het productiebedrijf ``Praça Filmes``. De laatste jaren regisseerde hij de stop-motion tv-serie voor kinderen ``Home things``, en de korte films ``Sunday Drive``, ``Journey To Cape Verde``, en ``Fragments``. In 2022 voltooide hij de productie van de tekenfilm ``Nayola``, een internationale coproductie tussen Portugal, België, Frankrijk en Nederland, met een scenario van Virgílio Almeida, gebaseerd op het toneelstuk ``A Caixa Preta`` van José Eduardo Agualusa en Mia Couto.