Studentenfilm
Deel:

Knit's Island

Locatie: 
Offline
Regisseur: 
Quentin L'helgoualc'h 
Ekiem Barbier 
Guilhem Causse
Geproduceerd in: 
France
Jaar voltooid: 2023
Dialoog taal: 
French Dialoog taal: 
English
Ondertiteling taal: English
Lengte: 100 min.

Stel je even voor dat de filmmaestro's Tarkovsky, Malick en Peter Watkins als gaming buddy's zich overgeven aan een online videogame. Hun missie: de dubbele levens ontwarren van de gamers die dit digitale rijk bewonen, als mens en als avatar. Het filmresultaat van die onderneming zou waarschijnlijk veel weghebben van het diepmelancholische en meeslepende Knit's Island. Maar misschien zouden deze drie legendarische regisseurs niet kunnen tippen aan de charmes van Ekiem Barbier, Guilhem Causse en Quentin L'helgoualc'h, het trio filmmakers achter deze unieke docu. Zonder oordelen te vellen over de mensen die ze ontmoeten, komen ze tot een fascinerend document over de mistige grenzen tussen de realiteit en virtuele werelden.

Uitgerust met camera's in plaats van zware wapens brachten Barbier, Causse en L'helgoualc'h maar liefst 963 uur door in de survivalgame DayZ, die een speelveld biedt van zo'n 250 vierkante kilometer. Natuurlijk lopen ze af en toe een zombie tegen het lijf, maar de primaire focus van het trio is van sociologische aard. Wie zijn deze mensen die na hun werk duizenden uren besteden in deze virtuele realiteit, zelfs tot het punt dat ze digitale herinneringen en ervaringen in het echte leven niet meer uit elkaar kunnen houden. Sommige van de avatars die de regisseurs leren kennen, leven in community's, anderen zijn dan weer eenzame zwervers. Maar allemaal doorkruisen ze dit digitale land om verschillende redenen. Toch is iedereen het over één ding eens: in deze vrije ruimte kan je zijn wie je maar wilt.

De online odyssee van de drie filmers, een logische opvolger van hun middellange film Marlowe Drive gemaakt met beelden uit GTA V, groeit uit tot veel meer dan een sociologische docu over online identiteiten. Knit's Island wordt gekneed tot een micro-epos over een kolossale speeltuin waar mensen komen en gaan. Of het nu een Afrikaanse man met te weinig geld voor internet betreft of een schattig vegan koppel met kinderen die hun vrije tijd besteedt aan het rondreizen in DayZ, deze spelers koesteren allemaal angsten en fantasieën binnen dit uitgestrekte universum. De film werd bekroond met de Burning Lights Prize op Visions du Réeel en is een aangrijpende reminder aan de kracht van digitale landschappen.

Tijden

Vrijdag 05 April 2024
20:00 Slachtstraat Cinema 3

Tickets
Vrijdag 12 April 2024
16:15 Eye Cinema 1

Tickets