In Memoriam: Evert de Beijer

Locatie: 
Offline

65 min.

Op 28 januari 2024 overleed Evert de Beijer. En zo verloor Nederland een van zijn meest gepassioneerde animatoren. De Beijer was een perfectionist en een creatieveling pur sang. Hij laat een weliswaar klein maar invloedrijk oeuvre na met onder meer De Karakters (1986), door Holland Animation uitgeroepen tot de beste Nederlandse animatiefilm van de 20ste eeuw. Zijn carrière omspant meerdere decennia, van zijn afstudeerfilm Gerard uit 1979 tot zijn finale kunststukje Lucy uit 2015. De Beijer stopte nooit met vernieuwen. Rond de eeuwwisseling leerde hij werken met 2D en 3D computer graphics en sound design om de hoogst originele eco-scifi-film Car Craze (2003) te maken.

Evert de Beijer zei zelf over zijn werkwijze: "Elk nieuw filmproject is voor mij ook een designavontuur; ik wil altijd iets nieuws uitproberen. Ik vind dat het grafisch ontwerp voor een animatiefilm deel van het amusement is. Ik combineer ontwerpuitgangspunten en probeer graag iets uit met nieuwe technologie. Zeker nu [2006], tijdens de digitale revolutie, is het mogelijk om cinematografische stijlmiddelen met grafiek te versmelten." De Beijers techniek heeft zich in de loop van de tijd ontwikkeld van volledig analoog tot een combinatie van analoog en digitaal, waarbij hij steeds zijn eigenzinnige en uitgesproken vormgeving wist te behouden.


Tijden

Zaterdag 06 April 2024
16:00 Slachtstraat Cinema 2

Tickets
Deel:

VERTOOND IN DIT PROGRAMMA:

Student Film

Gerard

Regisseur: 
Evert de Beijer
 / 
The Netherlands, 1979
8 min.

In 1979 studeerde Evert de Beijer af met zijn allereerste kortfilm. Gerard gaat over een hond die rondzwerft en getuige is van enkele merkwaardige incidenten met stoelen.

The Characters

Regisseur: 
Evert de Beijer
 / 
The Netherlands, 1986
8 min.

De Beijers eerste professionele productie, De Karakters, werd door de Nederlandse animatiefilmgemeenschap verkozen tot de beste Nederlandse animatiefilm van de 20ste eeuw. De film toont een amoureus maar jaloers koppel dat geconfronteerd wordt met tot leven gekomen letter- en schriftvormen.

Hotel Narcis

Regisseur: 
Evert de Beijer
 / 
The Netherlands, 1993
8 min.

Het narcisme van een jongeman in een exotisch vakantieland maakt hem blind voor het gevaar dat op hem loert.

Car Craze

Regisseur: 
Evert de Beijer
 / 
The Netherlands, 2003
12 min.

Een ecologische inspecteur strandt in een vergeten oliestadje, gedomineerd door monstrueuze auto's. Verblijf in een motel brengt geen rust. De Beijer leerde werken met 2D en 3D computer graphics en sound design om deze eco-scifi-film te maken, die een Special Distinction kreeg in Annecy in 2003.

Student Film

Lucy

Regisseur: 
Evert de Beijer
 / 
The Netherlands, 2015
10 min.

Evert de Beijers laatste film was een ode aan de rijke geschiedenis van onze wereld. De vier miljoen jaar oude Lucy komt tot leven in de fantasie van een jongen die met zijn ouders een paleontologische tentoonstelling bezoekt. Ze neemt hem mee op een korte excursie naar de prehistorie, die bevolkt wordt door exotische prototypes in de vroege evolutie.


DIT PROGRAMMA IS IN SAMENWERKING MET: