Deel:

Slide

Locatie: 
Offline
Regisseur: 
Bill Plympton
Geproduceerd in: 
United States
Jaar voltooid: 2023
Dialoog taal: 
English
Ondertiteling taal: None
Lengte: 85 min.

"Keep the music snappy and the jacks happy."

De King van indie-animatie is terug! Bill Plymptons eerste speelfilm sinds Revengeance (2016) is een getikte westernmusical die helemaal de eigenzinnige stijl van de Amerikaanse animator ademt: handgetekende, sketchy (en lees dat woord hoe je wilt) animatie vol aangedikte personages, wervelende actie en schalkse humor waarvan enkel Plympton weet waar de grens ligt. Vorig jaar schreven we nog dat "een Plympton-film ervaren is alsof je voor het allereerst de kracht van een potlood ontdekt". Wel, Slide zet die stelling alleen maar kracht bij.

Welkom in het houthakkersstadje Sourdough Creek, ergens in de middle of nowhere. De egoïstische, pezige en op geld beluste burgemeester maakt van corruptie een sport en is bereid een vissersdorp op te offeren om er een luxeresort genaamd 'Monte Carlo del Norte' te bouwen. Zijn doel? Tinselwood Studios en zijn filmsterren, die een nieuwe film willen draaien in het wilde westen, een buitenproportionele accomodatie bieden. Dat is dan buiten Slide gerekend. De te duchten cowboy en begenadigd gitaarspeler, wiens koelbloedigheid en zwijgzaam karakter je zal doen denken aan je favoriete Clint Eastwood-revolverheld, is niet van plan naar de pijpen te dansen van de burgemeester. Zal hij - en zijn verrrassende monstervriend - Sourdough Creek van de ondergang redden?

Dit muzikale avontuur ontsproot aan Plymptons herinneringen aan de honk-tonkmuziek van artiesten als Hank Williams en Patsy Cline. Uiteraard is het in de animators brein geëvolueerd tot een roccambolesk verhaal over een mythische showdown tussen een cowboy en een eco-schurk die goud wil verdienen op de kap van zijn eigen volk. Bovendien is dit naar eigen zeggen Plymptons meest persoonlijke film tot nu toe: alles speelt zich af in zijn geboortestad in Oregon en de protagonist speelt slidegitaar, net als de Amerikaan zelf. Plympton was verantwoordelijk voor elk frame: 30.000 tekeningen ... Dat kan tellen. In een interview omschreef de filmmaker zijn nieuwste worp als "het soort film dat Mel Brooks zou maken als hij een cartoonist was geweest". Of je Slide nu ziet als een verhaal over een mysterieuze cowboy of als een groteske kritiek op geweld en milieuvervuilend kapitalisme, je zult een schat ontdekken in elke hoek van het beeldkader.

Tijden

Zondag 07 April 2024
13:15 Slachtstraat Cinema 2

Tickets