Deel:

The Peasants

Locatie: 
Offline
Regisseur: 
Hugh Welchman 
Dorota Kobiela
Oorspronkelijke titel : Chlopi
Geproduceerd in: 
Poland Geproduceerd in: 
Serbia Geproduceerd in: 
Lithuania
Jaar voltooid: 2023
Dialoog taal: 
Polish
Ondertiteling taal: English
Lengte: 120 min.

Als je ooit de kans krijgt om samen met regisseurskoppel Hugh en DK Welchman een animatiefilm te maken, denk dan héél goed na voordat je je contract tekent. Want ze hebben namelijk naar eigen zeggen “de langzaamste vorm van filmmaken ooit bedacht”. Dat is toch wat ze beweerden bij de release van hun regiedebuut Loving Vincent, de allereerste volledig met olieverf geschilderde speelfilm in de geschiedenis. The Peasants, een visueel overweldigende bewerking van Władysław Reymonts Nobelprijswinnende roman, is een waardige opvolger en bleek zowaar nog een meer uitdagend huzarentstukje te zijn.

The Peasants is een romantisch noodlotsdrama rechtstreeks uit de kluis van de Poolse literatuurgeschiedenis dat trouw Reymonts roman – ooit de beste roman over het leven van de boeren genoemd – vertaald naar het witte doek. Het verhaal speelt zich af in een laat 19de-eeuws Pools dorp, dat bol staat van de roddels, schandalen en vetes en enkel bijeengehouden wordt door de trots, kleurrijke tradities en het diepgewortelde patriarchaat. Centraal staat Jagna, een jonge vrouw die vastbesloten is haar eigen weg te banen binnen die toxische omgeving. Maar wanneer ze klem komt te zitten tussen de conflicterende verlangens van de rijkste boer van het dorp en diens oudste zoon, zet haar verzet haar op een tragische ramkoers met de gemeenschap die ze haar thuis noemt.

Alle scènes werden eerst gefilmd in live-action, waarna The Peasants een heuse transformatie onderging door het vakmanschap van meer dan negentig animatoren in vier landen. Het tijdrovende schilderproces kreeg een klap toen de studio in Oekraïne moest sluiten vanwege de oorlog. Een pijnlijke gelijkenis met de film, die zich afspeelt tijdens de Russische bezetting van Polen. Met minutieuze aandacht voor de expressies van de personages heeft het team 1.500 schilderijen nagebootst, aan de hand van 70.000 frames, geïnspireerd door de 19de-eeuwse kunstenaars van de beweging Jong Polen, zoals Józef Chelmonski, Ferdynand Ruszcyc and Leon Wyczólkowski. De animatoren werkten aan een tempo van minder dan twee frames per dag en investeerden samen meer dan een kwart miljoen werkuren in de afwerking van de film.

Maar elk uur, elke penseelstrak was het waard. Dit rurale epos – begeleid door traditionele volksmuziek - is doordrenkt van religieuze mystiek en de gewelddadige aard van de mens (lees: man). De emoties van de live-action acteurs zijn levendig vastgelegd in vaak impressionistische en duizelingwekkende schilderijen. The Peasants is een sensueel maar vilein melodrama over de schrijnende gevolgen van het patriarchaat en de vernietigende kracht van blinde, collectieve woede.

Tijden

Vrijdag 05 April 2024
20:45 Slachtstraat Cinema 1

Tickets
Vrijdag 12 April 2024
18:30 Eye Cinema 1

Tickets