Start Me Up: Debuts of Masters

Locatie: 
Offline

65 min. | Dialoog taal: English

Het nummer "Start Me Up" van The Rolling Stone mag dan wel een seksuele metafoor zijn vermomd als liefde voor een motor, het kan zeker en vast ook verwijzen naar de debuutfilms van gerenommeerde filmmakers. "If you start me up, I'll never stop", zingt de band. Deze animatoren van wereldklasse zijn alvast niet gestopt waar het begon. En ze moesten allemaal ergens beginnen: bij het angstvallig afwerken van hun allereerste project. Ga terug naar den beginne van gelauwerde regisseurs als Paul Driessen, Michaël Dudok de Wit, Emma De Swaef, Gil Alkabetz, Julie Pott en meer!


Tijden

Vrijdag 24 Maart 2023
18:15 Slachtstraat Cinema 2

Zondag 26 Maart 2023
15:45 Slachtstraat Cinema 3

Zondag 02 April 2023
16:45 Eye Cinema 1

Deel:

VERTOOND IN DIT PROGRAMMA:

Student Film

My First Crush

 / 
Julia Pott
 / 
United Kingdom, 2007
4 min.

Een tiental jaar voor ze de populaire Cartoon Network-serie Summer Camp Island schreef, maakte de Britse animator Julia Pott haar debuut met My First Crush, een herkenbare verkenning van de gevoelens, de hoogtes en laagtes die gepaard gaan met eerste verliefdheid. De film gebruikt echte interviews met mensen over hun eerste stapjes in de liefde.

Student Film

Gerard

 / 
Evert de Beijer
 / 
The Netherlands, 1979
8 min.

De carrière van de Nederlands animator Evert de Beijer gaat al een tijdje terug ... In 1979 studeerde hij af met zijn allereerste kortfilm. Gerard gaat over een hond die rondzwerft en getuige is van enkele merkwaardige incidenten met stoelen.

Student Film

Second Class Mail

 / 
Alison Snowden
 / 
United Kingdom, 1985
4 min.

In 1993 won de Engelse animator Alison Snowden de Oscar voor Beste Animatiekortfilm met Bob's Birthday. Maar al in 1985 ontving ze een eerste nominatie in die categorie. Haar debuutfilm Second Class Mail maakte toen al indruk op iedereen en vertelt een aangrijpend, maar wel erg grappig verhaal over een vrouw die haar eenzaamheid wil bestrijden door een opblaasbare man per post te bestellen.

Student Film

Psychoderche

 / 
Monique Renault
 / 
France, 1972
1 min.

De Frans-Nederlandse filmmaker Monique Renault, best bekend voor haar Gouden Beer-winnende Pas à Deux (die ze samen regisseerde met Gerrit van Dijk), maakte in 1972 haar solodebuut met Psychoderche. De kortfilm toont een vrouw die haar teennagels lakt maar wordt gestoord door het ochtendlawaai van haar vriend ...

Student Film

Le Vol d'Icare

 / 
Georges Schwizgebel
 / 
Switzerland, 1974
3 min.

De Zwitserse animatiefilmregisseur Georges Schwizgebel heeft een indrukwekkende carrière uitgebouwd. Alles begon met de kortfilm Le vol d'Icare uit 1974, een pointillistische animatie die de mythe van Icarus verbeeldt.

Student Film

Soft Plants

 / 
Emma de Swaef
 / 
Belgium, 2008
10 min.

Nu vormt de Belgische regisseur en stop-motionkunstenaar Emma De Swaef een duo met Marc James Roels. Hun film This Magnificent Cake! vergaarde heel wat internationale lof. Al in haar afstudeerfilm Zachte planten experimenteerde De Swaef met vilten poppetjes. Hier vertelt ze het verhaal van kantoormedewerker Willy wiens gedachten afdwalen naar gevaarlijke bloemen en een denkbeeldige vriendschap met een zacht schaap.

Student Film

Cetabever: Elephant, Fly, Bus

 / 
Paul Driessen
 / 
The Netherlands, 1965
1 min.

Tegenwoordig is Paul Driessen een van de meest legendarische animatoren uit Nederland. Het is moeilijk voor te stellen dat zelfs hij ergens moest beginnen ... In zijn geval was dat met reclamespotjes voor Cetabeverlijm.

Student Film

Aquatic

 / 
Koji Yamamura
 / 
Japan, 1987
5 min.

De meest recente kortfilm - Dozens of Norths - van de Japanse multigetalenteerde animator Koji Yamamura won vorig jaar de Contrechamp Award op het filmfestival van Annecy. Meer dan dertig jaar geleden trad hij op het voorplan met zijn eerste professionele animatiekortfilm, Aquatic - over de transformatie van een man in een leger van roofzuchtige vissen.

Student Film

The Crossword Puzzle

 / 
Michaela Pavlátová
 / 
Czech Republic, 1989
5 min.

Vorig jaar wist Michaela Pavlátová Kaboom-fans te raken met haar speelfilm My Sunny Maad. Lang geleden, in 1990, bracht de feministische filmmaker en winnaar van een Gouden Beer haar allereerste kortfilm uit, waarin een kruiswoordraadsel en seks centraal staan.

Student Film

Love-Hate Relationship

 / 
Sarina Nihei
 / 
Japan, 2012
3 min.

Voor ze naar Londen verhuisde om er te studeren aan het Royal College of Art, wat leidde tot het maken van het bekroonde Small People with Hats, studeerde animatieregisseur Sarina Nihei af aan de Tama Art University in Tokyo in 2012 met Love-Hate Relationship, een kortfilm over een jongen die probeert te ontsnappen aan het echte leven en zijn moeder die hem niet begrijpt.

Student Film

The Night

 / 
Regina Pessoa
 / 
Portugal, 1999
6 min.

In 2006 zou ze in Annecy de Cristal Award winnen voor Beste Kortfilm met Tragic Story with Happy Ending, maar bijna tien jaar eerder nam de Portuguese animator Regina Pessoa deel aan de workshop Escape Projects in de Franse stad met het project The Night. De film zou uiteindelijk in 1999 af zijn en het debuut vormen van Pessoa. Het is een aangrijpende film over een klein meisje dat maar geen connectie vindt met haar moeder en een angstige nacht in bed beleeft.

Student Film

The Witch and the Cow

 / 
Signe Baumane
 / 
Latvia, 1991
2 min.

Haar tweede animatie speelfilm, My Love Affair with Marriage, is momenteel te zien in Kabooms competitie voor langspeelfilms, maar de Letse Signe Baumane heeft al heel wat kortfilms op haar conto. Waaronder haar debuut The Witch and the Cow, een hilarisch vreemde film over een kleine heks die een immense koe probeert te melken. Je kunt er prat op dat het uit de hand gaat lopen.

Student Film

Bitzbutz

 / 
Gil Alkabetz
 / 
Israel, 1984
3 min.

In september 2022 overleed de Israëlische animator Gil Alkabetz. Misschien was hij het best bekend als de animator van de openingscredits van Lola Rennt. Maar zijn eigen films waren vaak kritische, politieke commentaren die de tand des tijds zullen doorstaan. Bitzbutz was zijn afstudeerfilm aan de Bezalel Academy of Art and Design in Jeruzalem. In die zwart-witfilm zie je hoe een zwart monster en een witte vogel vechten om een territorium. 

Student Film

The Interview

 / 
Michael Dudok de Wit
 / 
United Kingdom, 1978
8 min.

Toen de Nederlandse animator Michaël Dudok de Wit in 2016 zijn langspeelfilm debuut uitbracht met The Red Turtle, maakte de hele wereld kennis met zijn krachtige stijl en visie. Decennia eerder studeerde de jonge de Wit af aan het West Surrey College of Art met The Interview, een minimalistische maar gevoelige kortfilm waarin een klein wezentje - ronddwalend met een microfoon - anderen hoopt te interviewen.